Kurtuluş Savaşı'nda Milli Mücadele saflarına ilk katılanlardan Yörük Ali Efe, yaptıklarıyla yöre halkına umut ve cesaret vererek direnişin önemli simgelerinden biri oldu.
İzmir, Aydın ve Nazilli'nin düşman işgalinden kurtarılması için Milli Mücadele'de yer alan Yörük Ali Efe, arkadaşlarıyla 16 Haziran 1919'da Malgaç Demiryolu Köprüsü yanındaki tam teçhizatlı düşman karakoluna baskın gerçekleştirdi.
Bu baskın, Batı ve Güney Anadolu'da düzenli, bilinçli ve milli şuurla düşmana yapılan ilk baskın olarak tarihe geçti.
Yörük Ali Efe ve arkadaşları, bu baskınla düşmanı büyük zarara uğrattı. Yörük Ali Efe, bu baskınla sadece bir başarı elde etmedi, umudunu yitirmekte olan yöre halkının da cesaretini artırdı.
Düzenli ordunun kurulmasıyla emrindeki grubu orduyla bütünleştirdi, kendisi de Milli Aydın Cephesi Komutanı oldu.
Adına şiirler ve türküler yazılan Yörük Ali Efe, Ege'de direnişin sembolü haline geldi.
Milli Mücadele'deki başarılarından dolayı TBMM tarafından İstiklal Madalyası verilen ve Cumhuriyet döneminde Yörük soyadını alan Ali Efe, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bir süre İzmir'de yaşadı.
İzmir'de 1951'de geçirdiği tramvay kazasında bacaklarını kaybeden Yörük Ali Efe, tedavi için gittiği Bursa'da 23 Eylül 1951'de hayatını kaybetti.
Yörük Ali Efe'nin mezarı, bir dönem karargah olarak da kullandığı Aydın'ın Yenipazar ilçesinde bulunuyor. Mezarın bulunduğu bölgede ise Yörük Ali Efe'nin kıyafetleri, silahları ve o döneme ait eşyaların sergilendiği müze yer alıyor.
Yörük Ali'nin ismi Aydın'da bazı okullar ile cadde ve sokaklara verilirken, bazı ilçe meydanlarında da anıtı bulunuyor.